RŮŽE NEBO KOPRETINA?


Jak praví jedna tolik známá báseň: „první máj byl lásky čas“. A co je jedním z nejlepších způsobů, jak vyjádřit své city své milé? No přeci darovat jí květinu.

No jo ale jakou? Pojďme si to říct narovinu, jakou květinu vám nejčastěji přinese domů váš muž, partner či milenec? Věřím, že většina z vás odpoví růže, červená. Pozor, občas růžová. Nebojte se i v mé domácnosti to tak je a jsem za to ráda, protože přesně jako téměř každá žena, růže z celého srdce miluji. Není to ale přeci jen trochu škoda, vždyť v dnešní době jsou květinářství plná nejrůznějších druhů květů v celé škále barevností. Například když se projdete kolem květinářství HOLANDSKÉ KVĚTINY v Galerii Moritz, bude vám přecházet zrak nad tou rozmanitostí a barevností. Takže pánové zbystří a dámy budou kout pikle, jak že si jen jednu z takových květin vysloužit. 

 

V dřívějších dobách neměli milenci tolik příležitostí být spolu jako dnes, společenská pravidla byla odlišná, a proto často vkládali svém touhy, přání a stížnosti do kytice.

Dá se říct, že kytice mnohdy byla jakýmsi zašifrovaným vzkazem. Řečí květin mohl dát kdokoli své milé/milovanému najevo svůj odkaz, a to zcela beze slov.

Druh ale i barva květiny může říct mnohdy víc, než bychom dokázali říct pouhými slovy.

Dnes vám dám typy na významy nejrůznějších květin, ale věřte, že je jich zdaleka více.

 

Začneme symbolikou barev květin: 

Jak všichni jistě tušíte, červená barva nám symbolizuje vášeň a touhu (jsem ráda, že po mě můj partner dost častou touží, a když vidím množství prodaných rudých růží, věřím, že ten váš taky).

Růžová barva pak symbolizuje něhu; bílá čistotu, nevinnost, cudnost; modrá přátelství; fialová jemnost, vznešenost a zdrženlivost. Žlutá je však lehce kontroverzní, jelikož symbolizuje nevěru, ale dámy v žádném případě nepanikařte, žlutá také znamená nový začátek či odpuštění.

 

Co se týká samotných druhů květin, tak u těch známějších často kupovaných a darovaných začneme pěkně od Áček:

 

Alstromérie symbolizuje přátelství, Amarylis hrdost a krásu, Antůrie - Anthurium laskavost. Ne možná všem známé Deplhinium dokonalost, Frézie nevinnost, Gerbera pak nevinnost a věrnost. Hortenzie latinsky Hydrangea symbolizuje upřímnost, Hyacint skromnost, Chrysantéma přátelství. Iris důvěru, Kala (Calla) krásu. Zajímavostí pro vás může být symbolika kaktusu, jehož významem je vytrvalost. Karafiát symbolizuje okouzlení, kopretina a lilie také nevinnost, narcis pak ušlechtilost, orchidej a růže - lásku a krásu. Pivoňka symbolizuje ostýchavost a slunečnice radost.

 

Jde vám z toho hlava kolem? To ale není zdaleka všechen dostupný sortiment. Není však třeba zoufat, nejen s výběrem květin a jejich barvami vám rádi a ochotně poradí ve vašem oblíbeném květinářství a věřím, že jsou to právě HOLANDSKÉ KVĚTINY, které naleznete v přízemí Galerie Moritz.

 

Spoustu krásných a prosluněných květnových dnů s květinou v ruce vám přeje

Vaše floristka Vlasta

 

New Image1

 

New Image2

 

New Image

 

New Image4

 

New Image5

 

New Image6

 

New Image7

 

New Image 8

 

New Image 10

 

New Image11